Sådan holder du haven og hækken i skak

Bor du i en bolig med tilhørende have, så har du nok oplevet, at der er meget der holdes. Græsplænen skal klippes jævnligt, hækken skal beskæres i rette tid og blomsterbedet skal luges og passes. Det kan være en stor udfordring at holde haven i skak, hvis man ikke har grønne fingre naturligt. Herunder kan du læse mere om, hvordan du nemt kan passe og pleje din have, så den altid ser skøn og dejlig ud.

 

5 tips til at passe have

 1. Klip hækken på det rette tidspunkt.
  Hækken kan vokse til uoverskuelige størrelser om sommeren, og det kan måske føles som om, den skal klippes hele tiden. Men med en smule planlægning kan du faktisk nøjes med at klippen den én enkelt gang om året. Hvis du kan leve med at din bøge- eller ligusterhæk stritter lidt, så kan du nemlig nøjes med at klippe den i juli måned.
 2. Brug hjælpemidler, når du trimmer hækken.
  Klip hækken så den er bredest forneden og lidt smallere i toppen. Det gør nemlig, at solen kan trænge igennem og holde sig grøn i bunden. Du kan bruge en snor til at måle op og sørge for, at den bliver klippet lige. Du kan for eksempel måle hækken til cirka 30-40 centimeter i toppen og 40-50 cm i bunden.
 3. Undgå ukrudt.
  Det er nemmest at begynde at fjerne ukrudtet i marts og april, så ukrudtet ikke når at gro til og vokse sig større i løbet af sommeren. Du kan med fordel fjerne ukrudtet efter en regnvejrsdag, således det er nemmere at hive op af jorden. Det er bedst at komme helt ned i jorden og bruge fingrene til at fjerne ukrudtet nænsomt og grundigt.
 4. Et bed er nemmere at holde end græsplænen.
  Har du en stor have med meget græs, så kan du lette byrden ved plænen ved at lave store bede med mange blomster. Plant nogle blomster, der passer til forskellige sæsoner, så du altid har noget farverigt at kigge på i haven.
 5. Brug den rigtige plæneklipper til græsset.

At klippe græs er en kunst i sig selv. Det vigtigste er at have en god plæneklipper, der kan justeres i højden og efter behov. Modellen afhænger af, hvilken plæne du har. En håndskubber er for eksempel bedst til en lille plæne, mens men havetraktor er mest passende på meget store arealer.

 

Hav styr på redskaberne

Det er altid vigtigt, at man ikke går ned på udstyr. Det samme gælder for havearbejde. Har du allerede en havemaskine eller en plæneklipper, som du er glad for, så kan du med fordel give den en opgradering, så den fungerer som ny. Giv den en smule olie og rengør altid dine redskaber efter brug. Dog skal du sørge for, at der ikke bliver efterladt vand på nogle metaldele, da det kan ruste. Nogle gange skal der skiftes et par dele, før maskinen igen fungerer optimalt. Det kunne for eksempel være, at kileremmen skal skiftes ud. Hvis du vil vide mere om dette, så kan du her læse om kilerem stiga.

Skriv et svar