Chili con carne – Sådan skal du lave den

Den lækre mexicanske ret, der hitter hos danskerne, så viser det sig faktisk at retten slet ikke stammer fra Mexico. Der er mange der har den opfattelse, at chili con carnen er en mexicansk ret, men det er faktisk ikke korrekt. Den har dog rødder fra det mexicanske køkken, som den er baseret på, men for at skulle være helt præcis stammer retten fra den amerikanske stat Texas, hvor den er blevet opfundet i sin tid.

 

Lidt om Chili con carnens historie

Retten har fået sit navn fra det spanske ord ”karne”, der betyder chili med kød og i amerikansk tale, betyder det blot ”chili”. Chiliretten blev genkendt vha. den ”San Antonio Chili Stand”, i forbindelse med det der kendes på amerikansk som ” Columbian Exposition”, hjalp det at popularisere chilien blandt den amerikanske befolkning i 1893. I den tid var byen San Antonio, en turistdestination der hjalp med udspredningen af Chili Con Carnen. Det blev en officiel ret i af staten Texas i 1977, og den har lige siden var et stort hit både i Amerika.

 

Sådan får du en god omgang chili con carne

Her er får opskriften på muligvis den bedste – chili con carne, du kan finde. Så den sidder lige i skabet, når du skal lave den amerikanske ret for familien. For at kunne lave denne opskrift for Chili Con Carne skal du bruge de følgende ingredienser:

 • 500 g hakket oksekød
 • 2 tsk. spidskommen
 • 2 rødløg
 • 1 fed hvidløg
 • 5 små gulerødder eller andre rodfrugter
 • 1 dl Jacobsen Porter
 • 1 ds koncentreret tomatpuré
 • 2 ds flåede tomater
 • 1 ds røde kidneybønner
 • 1/2 spsk brun farin
 • 10 g mørk chokolade
 • Chili efter temperament
 • Neutral olie efter behov
 • Salt og peber

Først tager du og klargøre dine grøntsager. Du vasker dem let i vasken og skære derefter dine rødløg, hvidløg og gulerødder ud i grove stykker. Herefter kan du stege kødet i gryden med lidt neutral olie i 5-6 minutter indtil det er blevet brunet.

Tilsæt derefter lidt spidskommen og lad det stege lidt yderligere. Efter et par minutter, kan du tilsætte de skårne grøntsager og lade dem stege med. Efterfølgende kan du komme den mørke øl i gryden, hvor du lade alkoholen fordampe.

Når alkoholen er fordampet, tilsætter du tomatpuréen i og rører den til, og så kan du komme de flåede tomater i.

Så hælder du det overskydende vand fra bønnerne og kommer i gryden, og til sidst smager retten til med salt, chili og chokolade.

Derefter er retten nu klar til at blive serveret for familien. Og hvis du ønsker at se, hvor henne du kan finde denne opskrift på chili con carne kan du klikke her.

 

Skriv et svar