Sådan finder du den rette rundsav

Som tømrer, snedker eller gør-det-selv-entusiast er rundsaven det perfekte værktøj, når der skal skæres langt og præcist i blandt andet træ, plastic, aluminium. Rundsaven sparer dig for alt det grove arbejde, så du kan fokusere på de mindre detaljer i skærearbejdet. Uanset dit håndværksmæssige niveau, er det rette udstyr en stor del af at udføre et godt stykke arbejde. Bliv klogere på, hvordan du finder den rette rundsav til jobbet med denne lille startguide.

Vær opmærksom på dine behov

Et af de første spørgsmål at tage stilling til, når du skal investere i en rundsav, er dit behov og din kontekst. Hvad rundsaven først og fremmest skal bruges til er med til at give dig nogle kriterier at gå efter i din søgen. Er rundsaven tiltænkt en mere eller mindre fast arbejdsplads eller station, kan det være fordelagtigt med en ledning i stedet for en model, der er batteridrevet. For mange er det dog vigtigt med mere mobilitet, hvor det i så fald er værd at overveje en rundsav, der kører på batteri fremfor modellerne med ledning. For at sikre, at rundsaven yder både længe og optimalt er det dog nødvendigt med kraftige batterier, som også kommer til at påvirke rundsavens samlede vægt. Næste overvejelse i den forbindelse er rundsavens håndgreb. Jo tungere rundsaven er og i jo længere strækninger den skal bruges, er komforten i forhold til håndgrebet altafgørende. Gå gerne efter modeller, hvor kan du både kan holde rundsaven med én hånd eller med begge – dette er med til at give større fleksibilitet i arbejdsstillinger og dermed mulighed for større præcision. Når det gælder præcision i arbejdet, er rundsavens mulighed for vinkelindstilling godt at være opmærksom på, ligesom størrelsen af rundsaven også skal passe til dit specifikke arbejde. SCM, som er en af de største leverandører af rundsave i verden, forhandler forskellige typer rundsave, der passer til alle arbejdsopgaver. Derudover kan du også få SCM rundsave i forskellige størrelser med rigelig motorkraft, som rækker til alle typer behov.

Vær opmærksom på sikkerhedsforanstaltninger

En god rundsav er mere end en rundsav, der matcher dine specifikke arbejdsopgaver – det er i lige så høj grad en rundsav med de rette sikkerhedsforanstaltninger. I kraft af, at rundsaven er et kraftigt stykke værktøj, der er bygget til at skære i grove materialer, er brugen af rundsaven ikke helt ufarlig. Derfor bør sikkerheden være blandt topprioriteringerne, når du skal finde den rette rundsav. Generelt er det vigtigt, at rundsaven har en god afskærmning, så du er beskyttet mod selve savklingen. Til dette formål findes der både over- og underdækning. Derudover skal rundsaven også have en spaltekniv, for at spændingerne i materialet, der skæres i, ikke klemmer savsporet sammen om savklingen, så materialet kastes tilbage. Derudover sørger spaltekniven for at forhindre, at personer kommer i berøring med savklingen bagfra. En sidste sikkerhedsforanstaltning, som er vigtig at tag højde for ved en rundsav, er nødstop. Er der problemer med start eller stop af maskinen, er det vigtigt med en afbryder, der forhindrer, at rundsaven utilsigtet gør noget, den ikke skal gøre.

Skriv et svar