Hvor og hvordan laver man whisky?

Undersøgelser viser, at af alle spiritus produkter, så er whisky det mest populære i Danmark. Men hvordan laver man egentlig denne stærke drik, og hvorhenne sker magien rent geografisk? Læs med her og styrk din whisky-kundskab.

Korntyper og whisky

Fremstillingen er baseret på fermenteret korn, så som byg, rug, hvede eller majs. Til Scotch Whisky anvendes byg og maltwhisky kan fremstilles med maltet byg. Maltwhisky smager ekstra røgagtigt, fordi den maltede byg røges over tørv, inden den brygges. Rugwhisky skal man lede lidt efter for at finde i dag. Et mærke som er til at få fat på i Danmark er: Wild Turkey Straight Rye. Af gode hvede whiskys kan nævnes: Bernheim Original, Dry Fly Wheat Whiskey og TOPO Eight Oak Carolina Whiskey. Og er du til en majs-udgave, så er Balcones Brimstone, Mellow Corn og Bowen’s Whisky værd at tjekke ud. Nok om kornsort. Det må være op til dig at afgøre dine præferencer på dette område.

 

Hvordan fremstiller man whisky?

Helt overordnet kan man sige, at whisky er en destilleret ”øl uden humle”, fordi de første faser i fremstillingsprocessen for whisky er de meget lig fremstillingsfaserne for øl. Der skal maltes, tørres, mæskes og gæres, hvorefter whiskyen skal opbevares på fade af egetræ i minimum 3 år, som er minimumsgrænsen, for at man lovligt kan kalde resultatet en whisky – i hvert fald ifølge the Scotch Whisky Association. I Skotland bruges ofte brugte bourbon-fade, fordi disse kan købes billigt i Amerika, hvor et bourbonfad kun må anvendes en enkelt gang ifølge den amerikanske lovgivning. Kun omkring 30-40% af destillatet bruges til whisky, fordi nogle dele må hældes fra, fordi de indeholder forskellige uønskede stoffer eller har for lav alkoholprocent. Udover kravet til lagringstid er det også et krav, at alkoholprocenten er på mindst 40%. Den whisky som kommer direkte fra fadet har typisk en alkoholprocent omkring 50-60%, som så bliver lavere efter fortyndelsen. En del af alkoholen i en whisky svinder ud gennem træfadenes porrer. Denne andel kaldes for ”Angels Share”. Du kan finde både kort- og langtidslagret whisky med forskellige alkoholprocenter her og læse nærmere om de enkelte typers karakteristika. For at give whiskyen den rette stabile farve tilsættes nogle gange karamel E150.

 

Hvor laver man whisky?

De fleste tænker nok på Skotland, som da også er whiskyens ophav (her har man lavet whisky siden 1100-tallet) sammen med øvrige dele af Storbritanien. Men der er også meget god whisky at finde i mange andre lande. Eksempelvis Irland (Redbreast, Jameson), Amerika (Bourbon, Rye, Tennessee), Canada (Crown Royal’s Northern Harvest Rye), Japan (The Yamazaki, Karuizawa), Indien (Amrut), Taiwan (Kavalan), Belgien (The Belgian Owl), Sverige (Hven) og også Danmark med destillerierne Fary Lochan, Braunstein og Stauning Whisky. Man kan blive helt rundtosset, når man læser alle disse navne. For der er meget at vælge imellem. Og her er endda kun nævnt et par mulige bud på gode whiskyer fra de forskellige lande. Der findes en uanet mængde af typer derude at prøve af, hvis whiskysmagning er din nye passion.

Skriv et svar