Sådan laver du et budget

Hvad tænker du, når du hører ordet ’budget?’ Har du helt styr på økonomien, er alt sat i system og kører næsten automatisk? Eller har du brug for et par gode råd? Så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du kan blive gode venner med dit budget. Det er nemlig slet ikke så vanskeligt, som du måske går og forestiller dig.

Indtægt og udgift

Et budget er helt forenklet et regnskab over dine indtægter og dine udgifter. Derfor er det vigtigt, at du har helt styr på, hvad der går ind, og hvad der går ud.

Indtægt

Dine indtægter er sædvanligvis løn, overførsler såsom dagpenge, SU eller pension samt feriepenge og øvrige indtægter (gaver, arveforskud m.m.). Husk at trække skatten fra, så du kun regner ud fra dit rådighedsbeløb. Varierer din indkomst meget, kan du udregne gennemsnittet og bruge det som udgangspunkt for dit budget.

Udgift

Dine udgifter kan deles op i to kategorier: faste udgifter og variable udgifter.

Faste udgifter er de vigtigste poster, såsom husleje eller afdrag, forsikringer, kontingenter og abonnementer, vand, varme og el. Her kan det være godt at kigge udgifterne efter i sømmene for at finde ud af, om der er besparelser at hente. Du kan eksempelvis spare penge på varmeregningen ved at efterisolere. Faste udgifter kan variere fra måned til måned.

De variable udgifter er også vigtige at identificere. Det er udgifter til eksempelvis medicin, ferie, tøj, gaver og meget andet. Det er ofte nemmere at spare på variable udgifter end på faste udgifter.

Når du har overblikket over din økonomi, vil det føles lettere at holde styr på pengene. Måske bliver du overrasket over, hvad du rent faktisk bruger dine penge på?

Et sidste råd

Husk luft i budgettet til uforudsete udgifter! Din cykel kan gå i stykker, du kan tabe din telefon, eller din vaskemaskine kan bryde sammen.