Proteinpulver – Tips og tricks

Der er ekstremt mange meninger og holdninger til proteinpulver og brugen af det. Disse er henholdsvis både positive og negative. Alt afhængigt af hvad formålet er, samt hvor aktiv man er kan anbefalingen af brugen af proteinpulver variere. Vi vil derfor komme lidt ind på hvad proteinpulver rent faktisk er, hvad man skal kigge efter på markedet, og hvornår det skal bruges.

 

Hvad er proteinpulver?

Helt basalt så er protein kædet sammen af det som kaldes aminosyrer. Et helt almindeligt fuldvoksent menneske består cirka af 10 til 12 kilogram rent protein. Derfor giver dette måske også en lille forståelse hvor vigtigt det er, at få det helt rette mængde af protein i dagligdagen.

 

Det der rent kemisk sker når protein bliver fordøjet i kroppens systemer er, at bliver proteinerne hydrolyseret og kommer tilbage til formen som aminosyrer, hvor de så hernæst bliver optaget i tyndtarmen. Der findes helt præcis 20 forskellige slags aminosyrer, som kroppen har brug for.

 

Protein igennem kost

Hvis du ønsker at få de fleste proteiner igennem kosten, så er der nogle fødevarer som har et højere naturligt proteinindhold end andre. Nogle af dem med det højeste indhold er æg, fisk, oksekød og mælk. De bedste proteinstoffer findes i fødevarer, derfor er det vigtigt at du involverer proteinfyldigt madvarer i din kost, og ikke blot benytter koncentreret proteinpulver.

 

Hvornår skal proteinpulver bruges?

Alt afhængigt med hvad formålet med indtaget er, forekommer der forskellige anbefalinger. Hvis målet er at træne meget i fitnesscentret med tunge vægte og opbygge muskler, så er det anbefalet at indtaget protein umiddelbart efter træningen. Det mest almene produkt er Whey proteinpulver. Denne type af protein er ekstremt populær fordi proteinerne optages ekstremt hurtigt i kroppens systemer. Derfor anbefales det at benyttes efter træningen, eller om morgenen. Grunden til at det kan være effektivt om morgenen, er fordi man netop har haft en længere fastperiode om natten.

 

En anden populær variant er Kasein proteinpulveret. Dette er en mere almen proteintype, som er mere fremtræden i for eksempel komælk. Kaseinproteinet har en længere optagelsesperiode i kroppen. Denne type anbefales at tage umiddelbart sent på aftenen, fordi at den derved kan blive optaget i kroppen i løbet af nattens fasteperiode.

 

Hvor kan proteinpulveret købes?

Der findes efterhånden en hel del fabrikanter af proteinpulver. Men som tommelfingerregel er danske virksomheder ret dygtige til at producere disse produkter. Derfor er danske firmaer at foretrækker, som for eksempel PurePower der blandt andet sælges via hjemmesiden Powerbaren.dk.

 

Proteinpulver fås i mange forskellige smage, som den simple vanilje, jordbær, chokolade og banan. I den seneste tid er der kommet en spændende variant på banen, med en meget letgenkendelig smag. Det er nemlig kakao proteinpulver. Proteinpulver kan enten blandes op med mælk eller vand, alt afhængigt af hvilken konsistens du ønsker.