Sådan holder du græsplænen pæn hele året

De danske haver er fyldt med store grønne græsplæner, og det er typisk her familierne samles om sommeren til både boldspil og grillhygge, og også børnene kan få mange timer til at gå derude. Det kræver dog en del arbejde at holde en græsplæne, for hvis man ikke plejer den hele året rundt, kan der både gro mos og andet ukrudt, farven kan falme til en mere gul farve, og der kan opstå svampeangreb der giver bare pletter i haven. Du kan her få et overblik over, hvordan du bedst muligt holder græsplænen pæn i løbet af året.

Det skal du huske om foråret

Efter vinteren har der lagt sig blade og andet materiale i græsset, og det er derfor vigtigt at få alt det revet sammen, før man begynder at klippe græsset, ellers får græsplænen svært ved at gro. Når du har fået fjernet det døde materiale, er det vigtigt, at du har en god plæneklipper, så græsset bliver klippet ordentligt. Det er en god huskeregel kun at klippe en tredjedel af græsset ned første gang du klipper det efter vinteren, så den beholder næringen. Husk også at gøde plænen med en lille mængde gødning. Når det bliver sommer, kan du gøde det et par gange i løbet af sommeren og sørge for at klippe det til en 5 centimeters højde.

 

Det skal du huske om efteråret

Hvis din græsplæne i løbet af sommeren er blevet plettet, kan du fylde kompost og sand på de bare pletter, og bagefter kan du så med den samme type frø, som resten af græsplænen indeholder. Når du slår græsset for sidste gang, inden vinteren er på vej, kan du lade de nedfaldne blade ligge på græsplænen, mens du slår græsset, da de giver næring til græsplænen i løbet af vinteren. Og således kan du starte forfra til foråret.